Žodžiai žeidžia ir griauna santykius. Nepasitenkinimas.

Žodžiams didžiausią prasmę suteikia nei tai, ką jie reiškia pažvelgus į žodyną, o kaip mes tuos žodžius ištariame. Pasakykite sau mintyse žodžius „ot, šaunuolis“džiaugsmingai, tarsi girtumėte ir piktai, tarsi kažkas būtų išmetęs stiklinę miltų ant kilimo. Tie patys žodžiai, tačiau kokią kardinaliai skirtingą reikšmę jie gali turėti! Bendraudama su vyru dažna moteris neatkreipia dėmesio kaip ji naudoja žodžius, kokiu balso tonu juos išsako, kokią žinutę pateikia įvyniojus į atrodytų „nekaltą“ frazę. Be balso tono moteris turi ne vieną būdą kaip užsipulti vyrą, nors pati gali šito nejausti ir netgi nelaikyti puolimu. Puolimas yra viskas, kas reiškia šitai: „toks, koks esi tu man nepatinki, aš tavęs nepriimu ir uždarau tau savo meilę bei šilumą“. Tokią žinutę siunčia nepasitenkinimai, moralizavimas, kandumas ir kaltinimai. 
Nepasitenkinimai

Nepasitenkinimai yra nesunkiai matomi iš šalies, tačiau nebūtinai lengvai pastebimi pačiai moteriai. Jų esmę galima išsakyti taip: tu nepadarei taip, kaip aš norėjau, dėl to aš dabar esu pikta, o tu esi kaltas. Nepasitenkinimai skamba maždaug taip:
Ir vėl nepadarei ko prašiau.
Kiek kartų galima kartoti?
Aš gi sakiau, kad nenoriu.
Kodėl taip padarei? Sakiau, kad man taip nepatinka.
Tu girdi mane ar ne?
Kada nepasitenkinimus rodo vaikas, tėvai paprastai nekreipia dėmesio arba griežtai sudrausmina liepdami nesiožiuoti. Tuo tarpu vyras į moterį žiūri kaip į lygiavertę partnerę, ne kaip į vaiką. Taigi jam lieka du keliai – pulti atgal kaip lygų sau priešininką arba atsitraukti ir saugotis nuo puolimo užsidarymu. Nepasitenkinimus gausiai lieja ta moteris, kuri yra nepatenkinta gyvenimu apskritai. Įpratusi būti nepatenkinta viskuo, ką mato ir su kuo susiduria, ji neišskiria ir vyro. Dažnai vyras tampa pačiu didžiausiu atpirkimo ožiu, turinčiu sugerti tą nepasitenkinimą, kurio moteris negalėjo atvirai išsakyti darbe ar kitoje viešoje erdvėje. Nepasitenkinimus taip pat skatina pervargimas, kadangi pervargus mažėja kantrybė, pakantumas, moteris tampa dirglesnė. Neleidimas sau daryti tai, ko norisi ir bandymas aukotis savo gerbūvį dėl kitų, gyventi taip, kaip „reikia“ taip pat iššaukia nepasitenkinimus. Suplakite tokį kokteilį - įprotis būti nepatenkintai, pervargimas, nemėgstamas darbas, palaidotos svajonės ir neleidimas sau daryti tai, ko norisi – ir turite bombą, kuri emociškai ir psichologiškai nušluos vyrą nuo žemės paviršiaus arba lėtai nuodys jo savivertę, reikalingimo, vertės ir adekvatumo jausmą. Įdomiausia tai, kad vyras su moters nepasitenkinimais dažnai neturi nieko bendro ir laiminga, savo gyvenimu patenkinta moteris į daugelį vyro „klaidų“ nereaguotų iš viso arba reaguotų kur kas lengviau, taktiškiau ir su pagarba.
Nepasitenkinimų skaičių savo sąmonėje galima sumažinti dėkingumu vyrui, t.y. pradėti stebėti ne tik tai, ką jūsų nuomone vyras daro blogai, tačiau nuoširdžiai pamatyti tai, ką jis daro gerai. Tam gali padėti 

Silvija ir Šarūnas Mažuoliai



Prenumeruokite naujienlaiškį