Žodžiai žeidzia ir griauna santykius. Moralizavimas.


„Mokslininkai išsiaiškino kur yra Pasaulio centras. Daug žmonių nustebo, kad tai nėra jie“


Moralizavimas  yra davimas vyrui suprasti, kad jis yra neadekvatus ir nesuprato to, kad yra savaime supranta visiems likusiems žmonėms. Moralizuodama moteris „primena“ gyvenimo normas ir taisykles vyrui, tarsi jos būtų neginčijamos ir privalomos kiekvienam žmogui. Generalizavimas dažnai seka moralizavimą, kadangi moralės normos reiškia, kad visi taip turi elgtis. Taigi moralizuodama moteris bando priversti vyrą elgtis pagal taisykles, kurias ji laiko universaliomis ir kurios, pagal ją, turėtų būti gerai žinomos ir suprantamos vyrui. Štai keli moralizavimo pavyzdžiai:

Normalus žmogus taip nesielgia.
O tu nepagalvojai, kad taip daryti yra negerai?
Taip yra nedaroma.
Elkis padoriai.
Pažadus reikia įgyvendinti.
Darbai yra atliekami laiku.

Peržvelkite savo pasaulėžiūrą. Kuo daugiau normų esate nusistačiusi sau, tuo daugiau jų nustatėte ir aplinkimais bei vyrui. Atkreipkite dėmesį į savo bendravimą su vyru kada išsakote jam kažką, kas jums nepatiko. Peržiūrėdama pokalbį paklauskite savęs tokių klausimų:

Ar tai, ką padarė vyras, aš laikau iš esmės nepriimtinu dalyku ir tai, mano supratimu, yra taikoma visiems žmonėms?
Ar, mano manymu, vyras pats puikiai supranta, kad pasielgė netinkamai ir puikiai žino kokias taisykles sulaužė?
Ar man yra savaime suprantama, kad taip elgtis negalima ir tai yra ne tik man, bet ir visiems žmonėms suprantamas dalykas arba turėtų būti suprantamas?

Jei šie teiginiai jums yra artimi, mėgstate moralizuoti savo vyrui ir greičiausiai, sulaukiate ne tokios jo reakcijos, kokios norėtumėte ar tikitės sulaukti.

Moralizavimo spąstai moteriai yra įsitikinimas, kad jos moralės taisyklės yra neginčijamos. Dėl šios priežasties pamatyti moralizavimą ir atskirti, kad elgiatės kaip tik taip, gali būti labai sunku. Moralizavimas, kad ir koks jis būtų, neša tokią žinutę: tu nesupranti, kaip reikia elgtis, tu esi neadekvatus, tau trūksta sveiko supratimo apie gyvenimą, tu nežinai to, kas yra akivaizdus kiekvienam padoriam žmogui, taigi tu nepriklausai prie padorių žmonių, esi prastesnis, žemesnis. Moralizuodama moteris tikisi, kad vyras „susipras“, pasijus dėkingas už primintas gyvenimo normas, nuo kurių jis nuklydo ir tuojau pat pasitaisys. Vyro reakcija, tuo tarpu, būna užsidarymas, atsiribojimas, grubus atsakas į tai, ką pasakė moteris ir mažėjantis suinteresuotumas stengtis dėl moters bei santykių. Moralizuoti linkusi moteris laiko save pasaulio centru ir pamiršta, kad visi kiti žmonės, tame tarpe ir vyras, yra lygiai tokie patys  lygiaverčiai pasaulio centrai.

Sivija ir Šarūnas Mažuoliai



Prenumeruokite naujienlaiškį