Veikli moteris – problema?


Kalbėsime ne apie darbą apskritai, bet apie piktnaudžiavimą darbu – persidirbimą bei pervargimą.

Veiklumas nėra tai, kas naudoja energijos resursus ir nereikia galvoti, kad teks pulti į kitą kraštutinumą ir užsidaryti namuose. Daliai moterų tai gali skambėti kaip vienintelė alternatyva ir jos mieliau renkasi darbą nei nuobodulį namuose. Energijos resursus eikvoja neįdomios, sekinančios, neįkvepiančios veiklos kurių vienintelis tikslas yra uždirbti pinigus, padaryti karjerą, pabėgti nuo savęs ar ką nors įrodyti sau ir pasauliui. Išimtis gali būti bet kokia veikla, kuri išvargina, tačiau kurią jaučiate kaip savo pašaukimą ar kuria mėgaujatės dėl pačios veiklos, pvz.: įvairios humanitarinės veiklos, pelno nesiekiančios veiklos gerinančios žmonių gerbūvį, su menu, mokytojavimu susijusios veiklos ir pan. Tačiau tokia veikla, kad ir kaip vargintų, suteikia prasmės pojūtį, kuris yra daug gilesnis ir labiau užpildantis nei tikslo pojūtis ir nekelia vidinio nepasitenkinimo ar suirzimo dėl pervargimo.
Vienas Amerikiečių filmo siužetas (angl. The Intern), parodė kaip darbas gali būti pateiktas kaip gyvenimo prasmė moteriai. Tai filmas apie moterį, kuri buvo įkūrusi savo internetinę drabužių parduotuvę ir dirbo tiek, kad nei vyras nei jos maža mergytė moters nebematydavo. Filmo eigoje moters vyras susiranda kitą moterį, tačiau pabaigoje jis atsiprašo ir teigia supratęs, kad žmonai jos darbas itin svarbus ir jis sutinka tai priimti bei palaikyti ją. Vyras išeina iš savo darbo, kad duotų galimybę moteriai skirti savo darbui visą laiką, o pats rūpinasi vaiku bei namais. Iš pirmo žvilgsnio pabaiga atrodė kaip svajonė daugeliui moterų – supratingas vyras ir laisvė siekti savo norų. Tačiau keli klausimai mums nedavė ramybės. Ar tikrai moters gyvenimo pašaukimas bei prasmė yra internetinė drabužių parduotuvė kaip teigiama filmo siužete? Ar ji jaučiasi laiminga nematydama kaip auga jos mergaitė? Ar ji liks patenkinta vyru, kuris tapo namų šeimininke ir su kuriuo moteris nebendrauja nes neturi laiko? Kiek ilgai vyras bus laimingas su moterimi, kurios niekada nėra namie ir su kuria neliko seksualinių santykių nes ji pervargusi? Filmas bandė laužyti stereotipus apie moterį namuose, tačiau nušoko į kitą kraštutinumą ir moters iš viso nebeliko nei namuose nei santykiuose.
Savirealizaciją lengva naudoti kaip pabėgimo nuo savęs mechanizmą, tad svarbiausia būti atvirai su savimi – ar tikrai realizuojate save, ar ieškote būdų pabėgti nuo nemalonios vidinės būsenos? Moterys, kurios jaučiasi nelaimingos, net ir mėgstamą veiklą gali naudoti kaip būdą užgožti savo vidinę būseną susitelkdamos tik į veiklą ir ignoruodamos tas savo gyvenimo sritis, kurios joms yra sudėtingos, kelia stresą, į kurias moteris nenori žiūrėti. Santykiai gali tapti viena tokių sričių ir nusivylusi moteris susiranda bei įsisuka į veiklas tam, kad galėtų pabėgti nuo savo poros problemų (vyrai neretai daro tą patį). Kita dažna sritis yra nelaimingas asmeninis moters gyvenimas, vidinės baimės, kitos sukauptos sunkios emocijos, kurios tampa juntamos tada, kada moters lieka viena su savimi. Pasitikrinimui, ar jūsų veikla yra jūsų pašaukimas ir savirealizacija ar bandymas pabėgti nuo savo savęs ir problemiškų gyvenimo sričių, atsakykite  sau į šiuos klausimus:
Kaip jaučiatės likusi viena su savimi? Galite ramiai gulėti lovoje, skaitinėti knygą ar žiūrėti pro langą ir ilsėtis, ar skubate kažką veikti, su kuo nors susitikit, nenusėdite vietoje? Kuo mažiau vidinės ramybės, tuo daugiau stimulo veikti bet ką, kad tik nereikėtų likti vienai su savimi, o pervargti tokiu atveju labai lengva.
Kaip jaučiatės grįžusi namo? Ar jums tai yra poilsio, ramybės vieta, kurią jaučiate kaip savo jaukią asmeninę erdvę ar grįžimas namo neteikia malonumo? Dalis moterų nesusitvarko su poros santykiais ir asmeniniu gyvenimu taigi darbą pasirenka kaip alternatyvą pabėgti nuo vietų, kurios jų gyvenime stipriai kliba.

Veiklumas tampa žalingu tik tada, kada jis gimsta iš neteisingų paskatų: 
Bandymo įrodyti, kad viską galite pačios ir kiti žmonės ar vyras jums nereikalingi
Karjeros idealizavimo galvojant, kad tikroji laimė ateis užkopus jos laipteliais, nors viskas, ką patiriate dabar yra sunkus, neįdomus darbas.
Bandymo pabėgti nuo savęs – sunkių emocijų, neišsipildančių svajonių, vidinės įtampos.
Troškimo uždirbti kuo daugiau pinigų.
Dėl šių priežasčių galima įsisukti į nesibaigiantį veiklų maratoną ir galvoti, kad gyvente puikų gyvenimą. Iš tikro tokiu būdų jūs palaipsnius tolstate nuo savęs ir nuo to, ko iš tikro norite, ką iš tikro jaučiate. 

Silvija ir Šarūnas Mažuoliai



Prenumeruokite naujienlaiškį