Savo energiją galima taupyti

Jei esate įsisukusi į nepaliaujamas veiklas, greičiausiai pastebite, kad sustoti darosi vis sunkiau. Net grįžus namo nėra paprasta tiesiog pagulėti lovoje ir paskaityti knygą – nuolat atsiranda begalės nesibaigiančių darbų kuriuos „reikia“ padaryti arba įjunkote į socialinius tinklapius, pusiau nesąmoningą naršymą internete nuo ko nepailsite, bet bent jau galite užsimiršti. Internete vaikšto toks anekdotas: užėjau į Youtube pažiūrėti mėgstamos dainos klipo. Po penkių valandų užtikau save žiūrinčią video, kaip kalbėtis su žirafomis. 
Energijos taupymas, kaupimas bei balanso palaikymas yra didelė atskira tema, kuria labai nesiplėsime. Pateiksime kelias tik paprastas, „buitines“ idėjas kaip galima sutaupyti ir sukaupti energijos atsargas, kad jos užtektų visaverčiam gyvenimui, tame tarpe ir santykiams.
Energijos taupymą galite pradėti nuo savo darbų namuose peržiūros įvertinus ar tikrai visi darbai, kuriuos atliekate, yra būtini. Moteris, net ir dirbanti visą dieną, paprastai apsiima ir visus namų ruošos darbus nuo maisto darymo iki kambarių tvarkymo. Namai yra moters erdvė ir namų ruoša per daugelį kartų natūraliai atsidūrė moters rankose kuomet vyro dalis buvo aprūpinti šeimą maistu ir viskuo, kas reikalinga buityje. Taigi moteris paprastai likdavo namie ar aplink namus, o vyras eidavo į medžioklę, žvejybą, užsiimdavo sėja, gyvulių priežiūra ir t.t. Laikai pasikeitė, moterys lygiaverčiai su vyrais išėjo į darbus, tačiau buitis vis dar yra moters priežiūroje. Neskubėkite kaltinti vyrų – jie kaip ėjo į medžioklę taip ir eina ir apie buitį galvoja tik tada, kada kas nors sugenda ir yra laikoma „vyrišku“ darbu. Tuo tarpu moteriai taip pat pasukus į tą pačią medžioklę namai liko tušti. Vyras jų niekada neprižiūrėjo ir dauguma aktyviai prižiūrėti nesiruošia. Daugeliui vyru didelė tvarka nereikalinga, o tie, kam reikalinga, mieliau pasamdys žmogų, tvarkantį namus, nei skubės tai daryti patys, nekalbant apie dekoravimą, gėles ir kitą atributiką, kuri į namus paprastai patenka su moterimi. Apie tai yra anekdotas: Šeštadienis mūsų šeimoje yra diena, kada gamina vyras. Kitaip tariant valgyti važiuojame į kavinę. Žinoma jis toli gražu netinka visiems vyrams, tačiau daugiau mažiau nusako bendrą vyriškos energijos santykį su namais – jos viena ir interesas namuose yra minimalus. Pagalvokite, ar jūs norėtumėte vyro, kuris tvarko ir puoselėja namus, puošia juos gėlėmis, vaikšto po parduotuves ieškoti gražių niekučių? Dauguma moterų būna itin nepatenkintos vyrais, kurie panašesni į moterį nei į vyrą. Taigi tenka ieškoti kompromisų ir suprasti, kad negalite vienu metu daryti dviejų darbų – prižiūrėti namų, kad jie būtų tokie, kokių jums norisi ir pilnu pajėgumu užsiimti darbine veikla. Tam neturėsite nei laiko nei energijos nei noro ir liksite kaupti nepasitenkinimą ir piktumą, kad jums ant pečių tiek darbų, visko viena nespėjate, o padėti niekas neskuba. Nuo ko pradėti taupyti energiją namuose:

o Pradėkite stebėti save ir tai, ką darote vardan namų buities. Nepraleiskite nei vieno veiksmo, nei vieno darbo. Atmeskite visus žodeliu „būtina“ ir „reikia“, kol kas tik stebėkite, tačiau nevertinkite.

o Kada pajusite, jog sąmoningai, nevertindama matote, kokiais darbais užsiimate, pradėkite kiekvienam jų kelti šiuos klausimus:
Aš šis darbas yra iš tikro būtinas? Ar aš paklausiau visų šeimos narių ir esu tikra, kad jei to nepadarysiu, šeimos nariai turės didelių problemų ir patys negalės susitvarkyti? Ar aš papasakojau vyrui, kad mane tai vargina ir paprašiau jo sprendimo kaip tai sutvarkyti, kad galėčiau daryti mažiau?
Ar kas nors kitas iš šeimos narių galėtų atlikti šitą darbą ar pasirūpinti savimi, jei darbas susijęs tiesiogiai su jais? 
Dėmesio! – jei jums būtina, kad darbas būtų atliktas tiksliai pagal jūsų scenarijų, turite kitų problemų nei tiesiog pervargimas ir tai yra asmeniški, individualūs klausimai, kuriuos geriau aptarti su specialistu.
Ar galima šitą darbą atlikti rečiau nei atlieku aš? 

o Jei būsite nuoširdi, greičiausiai atrasite pakankamai darbų, kurie nėra tokie neatidėliotini, kaip jums atrodė. Dabar galite pradėti mažinti veiklumą namuose ir rasti laiko, kurį skirtumėte tik sau.

Peržiūrėkite ne tik tai, ką darote namie, bet ir ką darote darbe. Moterys yra atsakingesnės ir darbštesnės nei vyrai, taigi jos persidirba lengviau tokiuose darbuose, kurie nebūtinai yra sekinantys. Kuo sąžiningesnė ir kruopštesnė esate, tuo daugiau tikimybės, kad nuveikiate daugiau darbų nei galite nuveikti nepadarydama žalos savo atlyginimui ar viršininko nuomonei apie jus. Įvertinkite ar neužsikraunate darbų, kurios iš anksto žinote, kad nespėsite padaryti ir tada dirbate viršvalandžius? Ar nesistengiate atlikti užduotis per daug tobulai – ar nesate perfekcionistai? Ar nėra žmonių, kuriems galėtumėte perduoti dalį darbų? Ar mokate pasakyti viršininkui, kad nespėjate ir dabartinis krūvis jums per didelis? Ar pakalbėjote su vyru ką jis galvoja apie tai, kad jūs galite netekti darbo jei prašysite viršininko sumažinti krūvį arba viršininkas sumažins jums atlyginimą? O gal dirbate darbą, kuriam nesate sutverta? Su darbu susiję klausimai yra atskira tema tačiau ji gali stipriai įtakoti jūsų gyvenimo ir santykių kokybę. Jei jaučiate, kad šie klausimai jums aktualūs, paieškokite apie tai informacijos plačiau - rasite tiek knygų tiek seminarų kaip atrasti veiklą, kuri džiugintų, kaip nepersidirbti ir kaip suprasti, ar dirbate darbą, kuriam nesate sutverta.
Neatlikti darbai gali būti nematomu, tačiau intensyviu energijos resursų eikvotoju. Inga turėjo pakankamai laisvų dienų ir jautė įkvėpimą nuveikti ką nors kūrybingo. Jos galvoje iš karto sukosi mintys apie įvairiausius mažus ir didelius projektus papuošti namams, pažaisti katinui, pradžiuginti draugės vaikui ir savo vyrui. Po kelių dienų pasirinkusi jai labiausiai patikusią idėją moteris pradėjo jausti, kad nors užsiima tuo, kas malonu, jau antroje dienos pusėje jaučiasi išsekusi. Ji pradėjo stebėti, kur gali būti tokio išsekimo priežastis ir ji pasirodė labai subtili, tačiau labai sekinanti. Visas idėjas apie kūrybinius projektus Inga pati to nepastebėdama užsibrėžė sau kaip tikslus, kadangi kiekvienas jų moteriai labai patiko. Tačiau ji neturėjo nei tiek laiko nei noro, kad padaryti juos visus. Visgi užbrėžti tikslai pradėjo slėgti kaip darbai, kurie turi savo atlikimo terminus ir kuriuos moteris nesąmoningai pasižadėjo sau atlikti. Peržiūrėjusi visus planus, Inga sąmoningai atsisakė tų, kuriems nenorėjo skirti laiko ir atsipalaidavo. Jos sąmonės daugiau neslėgė neužbaigti darbai.
Peržvelkite ar neturite panašių neužbaigtų darbų ir arba juos atlikite arba sąmoningai atšaukite arba sąmoningai pratęskite atlikimo terminą. Sąmonėje reikalinga tokia pati tvarka kaip ir namuose kadangi chaosas sekina. Daliai darbų, kuriuos paprastai atšaukti nepavyksta, galite atlikti nedidelį ritualą – surašykite juos ant popieriaus ir sudeginkite, suplėšykite ar kitaip sunaikinkite. Ritualas daro didesnį įtaką sąmonei ir gali būti naudingas tada, kada vien žodžio ir sprendimo neužtenka.
Energiją gali sekinti aplinkiniai žmonės. Jei išvengti nemalonių klientų gali būti sunku, išvengti nemalonių žmonių, kur kuriais bendraujate laisvu laiku, galite. Pagalvokite apie žmones, su kuriais leidžiate laiką, susitinkate, bendraujate ir pradėkite atkreipti dėmesį kaip jaučiatės prieš susitinkant su kiekvienu iš jų ir kaip išsiskyrus. Būkite atidžios, jei pajuntate, kad bendravimas su kažkuriuo iš žmonių jus sekina. Geriau mažinkite susitikimus su tokiais žmonėmis ar iš viso nutraukite santykius. Sekinantys žmonės paprastai pasižymi šiomis savybėmis: yra negatyvūs, turi slegiantį požiūrį į gyvenimą, reikalauja dėmesio, kalba tik apie save ir nesidomi jumis, yra kritiški, pikti, grubūs. Būkite ypač atsargios bendraudamos su moterimis, kurios turi labai negatyvų požiūrį į vyrus ar gyvenimą apskritai jei jaučiate, kad šis požiūris pradeda įtakoti jus. Ne veltui sakoma su kuo sutapsi toks ir pats tapsi. Kaip pozityvumas gali būti užkrečiamas, taip užkrečiamas ir negatyvumas. 
Pavojus gyvybinės energijos resursams slypi noruose išgelbėti kitą žmogų, pvz.: draugę, kuri yra nusivylusi gyvenimu, nuolat skundžiasi, turi negatyvų ar kritišką požiūrį į viską aplinkui. Jei jaučiate, kad susikūrėte sau misiją išgelbėti tokį žmogų ir atvesti jį ar ją į šviesų, gražų gyvenimą, įvertinkite kelis dalykus:
o Kaip jaučiatės pabuvusi su šiuo žmogumi. Ar jaučiate, kad netekote dalies energijos, bendravimo metu buvote donore ir vienintelis malonumas iš bendravimo yra jūsų viltys, kad galite šį žmogų išgelbėti, jam/jai padėti?
o Ar žmogus, kurį gelbėjate, deda kokias nors pastangas, kad padėtų pats sau? Ar jis/ji nuoširdžiai ieško pagalbos, plečia požiūrį, yra atviras/atvira naujoms idėjoms? Ar, visgi, tai yra žmogus, kuris nieko nedaro pats, laukia kol jam kas nors padės arba turi aiškias nuostatas kaip sukasi pasaulis ir nesiruošia jų keisti net jei šios nuostatos yra didžiausias jo/jos blokas laimingesnio gyvenimo link?
o Aš šis žmogus apskritai prašo ir nori pagalbos ar jūs pati nusprendėte, kad ją/jį reikia gelbėti ir padarėte tai savo misija?
o Paprastai kitus žmones gelbėja tie, kurie vengia atsisukti į savo pačių gyvenimą. Padėti kitam lengviau, fokusuotis į kitą paprasčiau nei pasirūpinti pačia savimi. Atkreipkite dėmesį, ar jūs esate laiminga, patenkinta savo gyvenimu ir jūsų pačios gyvenime nėra sričių, kurioms reikalingas jūsų dėmesys bei energija.
Sekinti gali žmonės, kuriuos norite pakeisti, kontroliuoti, kuriuos smerkiate ar kuriems norite įtikti. Tokiu atveju reikės rimtesnio dėmesio savo santykiams su žmonėmis bei savimi, kad galėtumėte paleisti senus įsitikinamus ir atsipalaiduoti.
Internetas stipriai eikvoja energiją nepaisant to, kad atrodo, jog pabuvimas socialiniame tinkle ar mėgstamuose puslapiuose jus ramina. Atkreipkite dėmesį kaip jaučiatės pasėdėjusi prie kompiuterio. Ar tikrai pailsėjote? Palykinkite savo savijautą po valandos laiko prie kompiuterio ir valandos užsiimant tuo, kas jus ramina – tapymu, mezgimu, poilsiu vonioje, pasivaikščiojimu gamtoje, žaidimu su katinu. Pradėkite stebėti savo laisvalaikį ir savo savijautą. Ar tai, ką veikiate, gražina jums vidinį balansą, įkvepia, nuteikia teigiamai, maloniai? Pastebėsite, kad „ilsėtis“ galima taip, kad po tokio poilsio jaučiatės dar prasčiau nei prieš tai.
Vaidmenys, kuriuos sau priskyrėte, gali sekinti energiją daug ilgiau negu tik tada, kada juos atliekate. Tarkime esate mokytoja ir dirbate tam tikrą skaičių valandų per parą. Tuo metu jūs atliekate mokytojos rolę tam, kad išlaikytumėte įprastą tvarką klasėje ir pati gerai jaustumėtės mokymo sistemoje. Tačiau jei grįžusi namo liekate būti mokytoja ir pamirštate pakabinti šią rolę ant kabliuko kartu su paltu, toliau skiriate energiją tam, kad šia rolę palaikytumėte. Nebegalite atsipalaiduoti ir būti savimi, kadangi bet kokia rolė turi atitinkamas ribas, standartus ir normas, kurių reikia paisyti ir nuolat prilaikyti save, kad šių standartų nepažeistumėte. Į mus besikreipusi moteris papasakojo panašią istoriją. Ji dirbo vidaus ligų gydytoja ir laisvalaikiu norėjo pradėti sportuoti sporto klube. Moters baimė buvo sutikti ką nors iš savo klientų, kadangi tada ji vėl tapdavo gydytoja ir klausydavo jų pasakojimų apie sveikatą. Ne gana to ji jautėsi nejaukiai galvodama, ką apie ją pagalvos klientai, pamatę savo gydytoją sporto klube. Moteris labai gerai jautė, kiek energijos kainuoja vaidinti atitinkamą rolę visą parą, o ne tik darbo valandomis. Išmokti nusimesti rolę reikia laiko ir svarbiausia – didėjančio suvokimo, kad galite tai padaryti ir nesate priversta būti mokytoja, gydytoja, teisininke 24 valandas per parą. Viena sunkiausių naštų gyvenime yra palaikyti įvaizdį. Kuo jūsų įvaizdis jums yra svarbesnis, kuo griežtesnes taisykles sau nustatėte, tuo daugiau įtampos patirsite ir daugiau energijos eikvosite.
Informacija, filmai ir knygos, kuriuose demonstruojamas smurtas ir prievarta, skatina jus savo gyvybinę energiją švaistyti tokioms emocijoms kaip baimė, pyktis, nepasitenkinimas. Įvertinkite informaciją, kurią įsileidžiate į savo sąmonę ir sumažinkite kiekį tos, kuri yra akivaizdžiai grubi ir neigiama. Pastebėkite, kaip jaučiatės perskaičiusi straipsnį ir peržiūrėjusi nuotraukas apie kruvinus įvykius kokioje nors šalyje ir straipsnį su nuotraukomis apie gimusį begemotuką zoologijos sode ar didžiulę žydinčių gėlių šventę. Kaip jaučiatės pažiūrėjusi siaubo filmą ar pakankamai žiaurų trilerį ir patinkančią romantinę komediją ar kokį nors įkvepiantį filmą. Į ką kreipiate dėmesį, tam skiriate energiją ir tai jumyse pačiose auga ir klesti. Naujienas pasaulyje galite sužinoti tiesiog perskaičiusi informaciją, o galite įsigilinti į visas detales, diskutuoti apie tai su draugėmis, investuoti savo emocijas – pykti, reikšti nepasitenkinimą, kritikuoti, t.y. galite nuolat galvoti apie tai, ką išgirdote ar perskaitėte ir tam skirti didelę dalį savo dėmesio, o kur keliauja dėmesys, ten seka ir energija. Jums turbūt žinoma pasakėčia apie du vilkus, kurioje senas indėnas atskleidžia savo anūkui gyvenimo tiesą:
– Kiekviename žmoguje vyksta kova, labai panaši į dviejų vilkų kovą. Vienas vilkas simbolizuoja blogį – pavydą, savigailą, egoizmą, ambicijas, melą… Kitas vilkas – gėrio simbolis – taika, meilė, viltis, tiesa, gerumas, ištikimybė…
Mažasis indėnas, sujaudintas senelio žodžių, akimirkai susimąstė, o po to paklausė:
– O kuris vilkas laimi kovą?
Senasis indėnas vos pastebimai šyptelėjo ir atsakė:
– Visuomet laimi tas vilkas, kurį tu maitini. 
Taigi kurį vilką maitinsite tuo, ką įsileidžiate į savo mintis ir kam skiriate savo jausmus ir emocijas, tas ir laimės. Pirmasis vilkas yra kaip juodoji skylė – kiek energijos jai skirsite, tiek ir pasims nieko neduodama atgal. Iš antrojo vilko gausite tai, ką sumaitinote – meilę, grožį, įkvėpimą – o visa tai taip pat yra energija.

Silvija ir Šarūnas Mažuoliai



Prenumeruokite naujienlaiškį