Prisilietimas – priešnuodis skausmui



Laikant už rankos mylimą žmogų, sumažėja skausmas.

Kai kitam skauda, dažnai nesąmoningai stengiamės padėti, paimdami jį už rankos ar apkabindami. Pasirodo, tai iš tiesų veiksminga. Paėmę už rankos mylimą žmogų, nuslopinsite jo skausmą, jūsų abiejų kvėpavimas ir širdies ritmas suvienodės, o smegenų skleidžiamų bangų dažniai sinchronizuosis. Anot mokslininkų, kuo didesnę empatiją vienas kitam jaučia du žmonės, tuo poveikis stipresnis. Pavelo Goldsteino tyrime dalyvavo 22 poros, kurių smegenų veikla buvo matuojama elektroencefalografu. Tyrimas buvo atliekamas poroms sėdint kartu, bet vienam kito neliečiant, sėdint susikibus rankomis ir sėdint atskiruose kambariuose. Taip pat tyrimas buvo pakartotas moterims jaučiant lengvą rankos skausmą.

Nustatyta, kad, poroms būnant kartu tame pačiame kambaryje, jų smegenų bangos sinchronizavosi. Kai moteris jautė skausmą, bet jos partneris negalėjo jos paliesti, smegenų bangų sinchronizacija susilpnėjo. Pasirodo, skausmas trikdo tarpusavio bangų sinchronizaciją, tačiau prisilietimas ją suaktyvina.

Kodėl taip yra? Anot mokslininkų, atsakymui į šį klausimą reikalingas išsamesnis tyrimas. Visgi tyrimo autoriai mano, kad empatiškas prisilietimas signalizuoja apie vienas kito supratimą ir palaikymą, o tai padeda aktyvinti smegenyse skausmą slopinantį mechanizmą.

Goldstein, I. Weissman-Fogel, G. Dumas, S. G. Shamay-Tsoory. Brain-to-brain coupling during handholding is associated with pain reduction. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2018.





Prenumeruokite naujienlaiškį