Pažintys Susitikimai.lt klube

Apie porų santykius ir draugystę ,,kitaip"  kalbasi projekto "Susitikimai.lt" iniciatorė Gražina Mongirdienė, kunigas Rytis Gurkšnys SJ, porų santykių ekspertas Šarūnas Mažuolis

Kodėl ir kaip buvo sukurtas projektas Susitikimai.lt. ?   

Gražina Mongirdienė: Puikiai pamenu vieną 2012 metų lapkričio vakarą, kai kilo idėja sukurti krikščionišką pažinčių svetainę-klubą. Po vieno renginio smagiai besišnekučiuojant su draugėmis, kalba pakrypo apie tai, kad Lietuvoje nėra erdvės, kurioje galėtų susitikti  krikščioniškas nuostatas puoselėjantys viengungiai žmonės. Ir jog artėjant prie 30 metų ribos, daugelis netekėjusių merginų ir nevedusių vaikinų pradeda nerimauti, kad gali taip ir nesutikti patikimo gyvenimo draugo. 
Prisiminėme ir kitą vienišųjų grupę - našles ir našlius. Bėgant laikui, susirasti gyvenimo draugą šiems žmonėms darosi vis sudėtingiau. O jie norėtų sutikti tą, su kuriuo galėtų smagiau praleisti savo gyvenimo rudenį. Lietuvoje dažnai girdimas vyrų posakis: ,,Dabar nėra ką imti į žmonas, nes nebeliko gerų, dorų merginų“. Moterys neatsilieka: ,,Nebėra vyrų, kurie ir patys būtų padorūs, ir ieškotų dorų moterų“. Bet juk realybėje yra visai kitaip – Lietuvoje daug puikių vyrų ir nuostabių moterų, bet išskyrus klubus bei kavines nėra vietos, kur jie galėtų surasti vienas kitą. Ir nebijoti, kad tai bus žmogus, turintis nedorų ketinimų, ieškantis tik vienadienės pažinties ar jau susituokęs.
Viena iš draugių, aktorė Dalia Michelevičiūtė, tą patį vakarą pasiūlė man sukurti krikščionišką pažinčių svetainę. Tada tik nusijuokiau ir pasakiau, kad tai ne man. Visgi mesta idėja įsišaknijo ir subrendo. Tam prireikė pusės metų. 2013 m. gegužės 7 d. padedant  kun. Ryčiui Gurkšniui SJ pakvietėme savanorius įsijungti į projekto Susitikimai.lt kūrimo grupę.
Dievas sukūrė mus kaip vyrą ir moterį – du skirtingus, bet kartu vienas kitą papildančius pradus. Santuoka - tai kelias į išsivadavimą iš vienatvės. Ir mūsų užduotis – vykdyti Dievo planą: sugebėti užmegzti tokius santykius, kad taptume laimingi kaip vyras ir moteris, kaip sutuoktiniai, kaip savo vaikų tėvai. Laimingi, nes pasaulyje yra žmogus, kuris reikalingas man ir kuriam pats esu reikalingas.

Kun. Rytis Gurkšnys SJ: Svetainė Susitikimai.lt nėra eilinė pažinčių svetainė. Ji - unikali. Jos nariais galėtų tapti įvairaus tikėjimo ir įsitikinimų žmonės, neturintys galiojančios santuokos, pritariantys Biblijos šeimos vertybėms, galintys švęsti Santuoką Katalikų Bažnyčioje.

Šarūnas Mažuolis: Susitikimai.lt padės krikščioniškas vertybes puoselėjantiems žmonėms atrasti savo antrąją pusę. Kartais žmonės būna nusivylę pažintimis ir virtualioje erdvėje, ir gyvenime. Todėl norime pagelbėti, pateikdami aiškius ir praktiškus pažinčių principus, kurie pagrįsti nuoširdumu, atvirumu bei asmeninėmis intencijomis surasti tinkamą žmogų rimtiems santykiams. 

Kam reikalingas dar vienas pažinčių portalas, juk internetinėje erdvėje jų tikrai netrūksta?

Gražina Mongirdienė: Norime, kad Susitikimai.lt taptų saugia, patikima, patogia, respektabilia pažinčių vieta. Tikimės, kad šis pažinčių klubas padrąsins daugelį žmonių išeiti iš uždaro bendravimo rato, plačiau žvelgti į pasaulį, labiau save realizuoti, sutikti naujų draugų ir sukurti tvirtą bei laimingą šeimą. Klubo nariams suteiksime galimybę bendrauti ne tik virtualioje erdvėje, bet ir renginiuose, kuriuose jie galės susipažinti gyvai, bendrauti, mokytis ir veikti kartu. 

Kun. Rytis Gurkšnys SJ: Tokia pažinčių svetainė reikalinga, nes Lietuvoje daugėja nesusituokusių žmonių. Be to - daugiau nei pusė sudarytų santuokų išyra. Tai rodo, kad žmonės nemoka teisingai pasirinkti partnerio.

Šarūnas Mažuolis: Susitikimai.lt skirtas tiems, kurie nori susirasti žmogų rimtiems, ilgalaikiams santykiams, t.y. santuokai ir šeimai. Čia besiregistruojantiems yra užduodamas klausimas, kuris apsaugo rimtų santykių ieškančius nuo nuotykių ieškotojų. Juk kituose portaluose būtent nuo tokių pažinčių dažnai nukenčia žmonės. Tada jie nusivilia internetinėmis pažintimis apskritai bei praranda viltį sutikti santuokos ieškantį žmogų.  

Kodėl būtinai krikščioniškas puslapis?

Kun. Rytis Gurkšnys: Šis projektas sukurtas vadovaujantis Šventojo Rašto mokymu, kuris sako, kad žmogui negera būti vienam. Jis moko, kad žmogus turi nuolat atsinaujinti, tobulėti, augti ir klestėti visose gyvenimo srityse Ir kad Dievas gražiai veda žmones bei padeda jiems susitikti.

Susitikimai.lt puoselėjamos vertybės:
- Troškimas – stiprus užsidegimas ir apsisprendimas surasti draugą 
-Tobulėjimas – atvirumas naujiems žmonėms, žinioms, idėjoms, naujai veiklai;
- Tikėjimas - įsitikinimas, kad Dievas ir šiandien veikia bei daro stebuklus;
-Tarnavimas - pagalba kitiems kuria sėkmę tarnaujančiojo gyvenime.

Kodėl žmonės su gerais ketinimais ieškodami sau tinkamo žmogaus neretai nusivilia?

Gražina Mongirdienė: Kai įsimylime – tikime, kad laimė ir džiaugsmas mus lydės nuolat. Bet reikia suvokti, jog būnant su kitu teks patirti ir praradimą, ir skausmą. Prisiminkime biblinį pasakojimą apie Adomą ir Ievą. Jie galėjo būti pirmi, kurie būtų pasakę, kad niekas nėra tobulas. Tai, kad nemažai žmonių neturi suformuotų kertinių moralinių vertybių, kuriomis galėtų remtis priimdami svarbius gyvenimo sprendimus, labai apsunkina žmonių santykius. Kodėl Dievas davė Dešimt Dievo įsakymų? Jis tai padarė iš meilės, norėdamas, kad žmogus būtų laimingas. Pereikime per visus įsakymus ir pagalvokime apie kiekvieną iš jų. Kas anksčiau ar vėliau įvyksta žmogaus gyvenime, jei nesilaikoma bent vieno iš Dešimties Dievo Įsakymų? Atsakymas trumpas – žmogus pats tampa nelaimingas ir padaro nelaimingais kitus.

Kun. Rytis Gurkšnys SJ: Šiandien jauni žmonės neša didelę darbų naštą savo profesinėje veikloje. Aktyvus profesinis gyvenimas apriboja jų socialinį gyvenimą. Šiuolaikiniame pasaulyje trūksta galimybių, kurios leistų panašių vertybių žmonėms susitikti, bendrauti ir veikti kartu. Todėl daug jaunų žmonių neranda draugų, kurie būtų panašių įsitikinimų, vertybių ir interesų. 

Šarūnas Mažuolis: Ir vyrai, ir moterys bendraudami dažnai klysta, nes jiems trūksta žinių apie tarpusavio santykius.  Dažnai iš nevilties, kad nieko kito nebesutiksi, apsistojama ties netinkamu partneriu. Be to, kartais žmonės turi netinkamas nuostatas apie  priešingos lyties atstovus. Tai užkerta kelią net ir potencialiai vienas kitam tinkantiems žmonėms tapti artimesniais, geriau pažinti vienas kitą ir sukurti šeimą.

Ką labiausiai norėtumėte akcentuoti svetainėje Susitikimai.lt ir vyksiančiuose klubo narių renginiuose?

Gražina Mongirdienė: Norėtumėme suteikti žinių apie bendravimą, santykių puoselėjimą ir saviugdą. Žmogus nepažindamas ir neugdydamas savęs, nesupras ir kitų žmonių, nesugebės atsirinkti jam tinkančių. Daugelis tiki mitu, kad sėkmės romantiškuose santykiuose susilaukia tik tie, kurie turi nepriekaištingą išvaizdą. Žinoma, paviršutiniško susidomėjimo tokie sulaukia greičiau. Bet kiekvienas žmogus anksčiau ar vėliau ima ilgėtis rimtų santykių ir tada jau ieško žmogaus su tam tikru dorybių sąrašu. Brandus žmogus ieško brandaus...

Kun. Rytis Gurkšnys SJ: Svetainė Susitikimai.lt  straipsniuose ir renginių metu nagrinėtume temas apie santykių įvairovę, gyvenimo kelio pasirinkimą, vertybes, efektyvų bendravimą, konfliktų sprendimą, laimę, draugystę, santuoką, drąsą, optimizmą, atsparumą, atkaklumą, ištvermę, įpročius, gyvenimo grožį, žmogaus vertingumą, Dievo požiūrį į žmogų, teigiamą mąstymą, tikėjimo galią, tikslus, viziją, tarnavimą, dėkojimą, atleidimą, sveikatą, harmoniją. Šis visapusiškas ugdymas padės geriau pažinti save ir kitus, subrandins ir suteiks daugiau galimybių kurti laimingą gyvenimą sau ir kitiems. Tikime, kad portalas „Susitikimai.lt“ bus greitai auganti bendruomenė, kurianti susitikimų renginius pagal savo misiją ir vertybes, ugdanti gyvenimo draugo ieškančius ir padedanti sudaryti tvirtas ir laimingas santuokas.

Šarūnas Mažuolis: Neieškokite žmogaus, atitinkančio jūsų pageidavimų sąrašą, t.y. pagal ūgį, plaukų spalvą, išsilavinimą, kilmę... Ieškokite santykių, kur meilė galės skleistis tiek partnerystės, tiek širdies, tiek aistros aspektais. Svarbu atrasti ir mokėti atpažinti perspektyvius santykius bei žmogų, kuris tinkamas būtent jums ir neapsistoti ties „bus gerai“ ar „pažiūrėsim, kas iš to išeis“ variantais.




Prenumeruokite naujienlaiškį