Pasitikėjimas, kurio nori vyras


    Tikras moters pasitikėjimas vyru reiškia „aš žinau, kad tu darysi klaidas, žinau, kad ne visada pateisinsi mano lūkesčius, tačiau aš renkuosi tikėti ir pasitikėti, kad tu esi pajėgus susitvarkyti su viskuo, kas nutinka tavo ir mūsų šeimos gyvenime, mokytis iš klaidų, augti ir tobulėti“. Santykius žalojantis pasitikėjimas vyru skamba maždaug taip „aš pasitikiu tavimi iki pirmos tavo klaidos, o kada ją padarysi, neteksi mano pasitikėjimo iki tol, kol neįrodysi, kad esi to vertas“. Šalia šito galima pridėti, kad jei esate nelinkusi pasitikėti vyru, pasistengsite, kad vyras niekada netaptų vertu, t. y. rasite priežasčių, kodėl jis yra nepatikimas arba užduočių, su kuriom vyrui nepavyks susitvarkyti taip, kaip to norite jūs. 

    Vyrui nereikia jūsų priežiūros, kontrolės ir to, kad gyventumėte gyvenimą už jį. Jis nori būti atsakingu už savo paties gyvenimą ir pasirūpinti ne tik savimi, bet ir jumis. Vyrui nereikia, kad aplink jį šokinėtumėte, dalintumėte patarimus ar atliktumėte už jį darbus, kurios jis pajėgus padaryti pats. Vyrui nereikia mamos, auklės, mokytojos ar kariuomenės generolo. Jam reikia žmonos – pagarbios, pasitikinčios juo, maloniai bendraujančios, palaikančios ir įkvepiančios jo asmeniniams žygdarbiams. Jei nepasitikite vyru, elgiatės su juo kaip su mažu vaiku ar žemesnio rango pavaldiniu, niekada nesulauksite nei jo žygdarbių nei iniciatyvos nei dėmesio ar artumo. 

Brangusis, darom taip, kaip pasakysi

    Pasitikėjimas vyrų taip pat reiškia pagarbą jo nuomonei ir sprendimams. Ką vyras norėtų iš savo moters girdėti kuo dažniau yra šie žodžiai: „darom taip, kaip tu pasakysi“. Jaučiate kylantį nepasitenkinimą, pyktį, susierzinimą, nepasitikėjimą vyro sprendimais? Štai jums visi atsakymai, kodėl  bendraudama su vyru turite problemų ir kodėl jūsų vyras yra neatsakingas ir nepajėgus pasirūpinti jumis bei šeima. Vyras nori versti, moteris nori sekti iš paskos. Abiejų psichikoms natūraliausias toks modelis, net jei jis pasireiškia pakankamai subtiliai, t. y. jūs esate aktyvesnė, giriežtesnė, tvirtesnė, dirbate labiau atsakingą darbą tačiau šeimos galva lieka vyras. 

    Kada naudoti šiuos žodžius: „tebūnie taip, kaip pasakysi“? Visada. Tačiau tai nereiškia, kad jūsų norai netenka reikšmės. Visgi norai norams nelygu. Kontroliuojanti ir nepasitikinti vyru moteris į savo norų sąrašą įrašo labai daug detalių dalykų, kurie turi būti atlikti tiksliai pagal ją. Jei žmona su vyru važiuoja į parduotuvę, ji jau yra nusprendusi į kurią tiksliai ir kada. Jei pora važiuoja prie ežero, moters žodis prie kokio ežero ir kuriam laikui yra paskutinis. Šventės, laisvalaikis, namų ruošos taisyklės, remontas – viskas būna nuspręsta moters. Tai nėra norai, tai neginčijami sprendimai kuriuos vyrui belieka vykdyti. Šiuos sprendimus galima paversti į norus. Tarkim ruošiatės praleisti atostogas prie ežero ir vyras užveda kalbą apie tai, kiek dienų tenai praleisti. Jei norite išreikšti ne įsakymą ar sprendimą, o norą, jis skambėtų taip: „aš norėčiau bent jau tris, bet būsim tiek, kiek nuspręsi“. Išgirdęs tokius žodžius vyras jaučiasi gerbiamas, lieka laisvas rinktis ir turi jūsų norą, t. y. informaciją, kurią gali įtraukti darydamas sprendimą. 

    „Darom taip, kaip pasakysi“ nėra skirta vienkartiniams atvejams. Tai yra poros dinamika, kuri tampa neatsiejama abiejų bendravimo dalimi. Veikianti tokia dinamika reiškia, kad:

Moteris moka teisingai prašyti, daro tai nuolat ir turi daug norų
Vyras atsižvelgia į moters norus priimdamas sprendimus
Ši dinamika neturi būti taikoma asmeninėms situacijoms, kurios neliečia vyro ir/ar poros. Tai tik poros bendravimo dinamika, tad nereikės kiekvieną savo žingsnį atiduoti vyro sprendimui. 
Neveikianti tokia dinamika gali reikšti, kad:
Poroje ilgametė krizė ir pora/moteris tikisi per daug greitų pasikeitimų.
Moteris nemoka teisingai prašyti, reikšti norus, dėkoti ir maloniai bendrauti su vyru.
Vyras nėra ir niekada nebuvo suinteresuotas moters norais ir/ar poreikiais.

    Tokias ir panašias situacijas geriausia aptarti su specialistais įvertinant konkrečia porą ir jos santykių istoriją.

Silvija ir Šarūnas Mažuoliai




Prenumeruokite naujienlaiškį