Kaip susikalbėti?



Kaltinimai

Kaltinimai yra būdas priversti vyrą pasijusti prastai ir savo kailiu pajusti, kad tai, ką jis padarė, buvo blogai. Girdint kaltinimus iš moters vyrui kyla panašus jausmas, kaip galėtų jaustis šuniukas, mokomas nesišlapinti ant kilimo, kada jo nosytę šeimininkas bado į padarytą balutę sakydamas „negalima“. 
Kaltinimas, kaip ir kitos grubios kalbos formos, gali būti savotiškas kerštas, noras, kad vyras pasijustų taip pat prastai, kaip jautėtės jūs, kada jis padarė kažką, kas jums netiko, buvo nemalonu, įskaudino. Kartais toks kerštas neturi nieko bendro su konkrečiu vyru ir jūs galite savo vyrui keršyti už buvusį vyrą, tėvą, brolį ar visus vyrus apskritai. 
Jokia grubios kalbos forma, kaltinimai tame tarpe, neduoda teigiamų rezultatų ir teigiamų pokyčių vyro elgesyje ir bendravime su jumis. Paskutinis dalykas, kurį išgirsite (o tikitės išgirsti) iš vyro jį kaltindama yra šis „brangioji, tu esi teisi, aš kaltas ir pažadu pasitaisyti. Nuo šiol elgsiuosi kitaip“. Ko sulauksite iš tikro yra viena iš dviejų reakcijų: vyras puls atgal arba atsitrauks ir užsidarys. Nuolat girdėdamas kaltinimus vyras tampa vis mažiau suinteresuotas moterimi, kol galiausiai pasitraukia iš santykių arba fiziškai arba emociškai ir psichologiškai. 
Kaip skamba kaltinimai:
Aš sakiau tau užrakinti duris, o tu ir vėl negirdi, ką aš tau kalbu.
Ir vėl nuvažiavom ne į tą pusę, gal gali vieną kartą nusipirkti navigatorių?
Ir vėl pamiršai? Na ir gerai, liksim be vakarienės.
Kiek galima kartoti, kad nepiltum man tiek cukraus į arbatą?


Kaip kalbėti apie tai, kas netenkina

Priekaištai paprastai reiškia, kad moteriai kažkas netinka ir ji norėtų kitaip. Tam, kad atsisakytumėte priekaištų, reikia išmokti kitą komunikavimo būdą, kuris padėtų išsakyti nepasitenkinimus. Geriausias būdas kalbėti apie tai, kas netenkina yra pasakoti apie tai, ko norite.
Kada vyras girdi tai, ko moteriai trūksta ir kas nepatinka, jis laukia konkrečios instrukcijos ką gali padaryti tokio, kad moteriai būtų gerai. Įsivaizduokite, kad jums draugė pasako tokį sakinį: „Neturiu su kuo nueiti į kiną, o viena nenoriu ir dėl to man labai liūdna“. Supratote, kad greičiausiai draugė norėtų kompanijos, tačiau kokios kompanijos? Gal būt kitos draugės, o gal vyriškos. Ir ar ji tikrai nori kompanijos ar nori tiesiog pasiskųsti ir būti išgirsta? Dabar ta pati draugė jums pasako „Palaikyk man kompaniją nueiti į kiną“. Tiksliai žinote ko ji nori ir belieka rasti abiem tinkantį seansą. Taip pat vyrui yra visiškai neaišku ko nori moteris, jei ji pasakoja apie tai, ko jai trūksta, kas netenkina, dėl ko liūdna ar skaudu. Jei vyras yra išmokęs išklausyti ir žino, kad moteriai dažnai reikia viso labo išsikalbėti, jis dar sunkiau supras, kad moters skundai iš tikro yra prašymai. 
Pakeiskite skundus ir nepasitenkinimus į prašymus:
Jums trūksta vyro dėmesio? Kokio dėmesio norėtumėte? Kiek? Kada? Kokia forma? 
Vyras nepadeda namų ruošoje? Ką norite, kad jis padarytų? Kokios tiksliai pagalbos jums reikia?
Vyras daug laiko praleidžia prie kompiuterio? Ką norėtumėte, kad jis dėl jūsų padarytų?

Už kiekvieno moters nepasitenkinimo slypi norai ir poreikiai. Jūsų tikslas yra atrasti šituos norus bei poreikius ir pradėti kalbėti apie juos vyrui. Kaip skamba teisingai išreiškiami norai:

Noriu, kad kažkurį vakarą artimiausiomis dienomis nusivežtum mane į kavinę.
Noriu, kad savaitgalį nuvažiuotume prie ežero.
Noriu, kad dienos metu man trumpam paskambintum ar parašytum žinutę ir paklaustum kaip man sekasi.
Noriu, kad grįždamas iš darbo, nupirktum duonos.

Kaip skamba neteisingi norai:

Noriu, kad mažiau laiko praleistum prie kompiuterio.
Noriu, kad būtum romantiškesnis.
Noriu jaustis mažiau vieniša santykiuose.
Noriu, kad padarytum tai, ką paprašiau, laiku.

Neteisingi norai yra priekaištai su žodeliu noriu ir jie turi tokį patį efektą kaip tiesioginiai priekaištai. Priekaištas taip pat gali slypėti balso tone. Teisingai suformuluotą norą galima pasakyti tokiu tonu, kad jis nuskambės kaip priekaištas ar įsakymas. 

Silvija ir Šarūnas Mažuoliai




Prenumeruokite naujienlaiškį