Didžiausios moters klaidos santykiuose su vyru

Daugelis moterų nenutuokia, kokios kritiškos jos yra savo vyrų atžvilgiu ir kiek stipriai jos pačios įtakoja vyro atšalimą, užsidarymą ir atsitraukimą. Yra labai daug būdų kaip galima bendrauti su vyru taip, kad jo noras stengtis, šiluma ir geranoriškumas moters atžvilgiu pradingtų. Daugelį tokių būdų moterys taiko nesusimąstydamos ir net neįtardamos jų įtakos vyrui. Kokie tai gali būti būdai:

Koreguoti tai, ką vyras pasakė. Vyras kažką pasakoja, sumaišo datas, netiksliai pasakė filmo pavadinimą ar ne tos parduotuvės pavadinimą ir jūs skubate vyrą pataisyti. Ką daryti: susilaikykite nuo koregavimų. Šilti santykiai su vyru svarbiau už teisingą datą ar pavadinimą.

Abejoti vyro pasirinkimais, veiksmais.  Vyras gamina pietus ir daro tai kitokia seka, negu darote jūs, o jūs išsakote abejonę jo metodo teisingumu. Ką daryti: palikite vyrui daryti tai, ką jis daro savo metodais. Net jei vyras suklys, sugebės padaryti išvadas ir be jūsų pagalbos. 

Neleisti vyrui jums padėti. Nusprendėte kažką pasidaryti namie, o vyras siūlosi pagalbos. Jūs pasakote jam nesivarginti, nes pati galite susitvarkyti. Ir tai jūsų elgesyje yra ne vienkartiniai ar išskirtiniai, o nuolatiniai atvejai. Ką daryti: priimkite vyro pagalbą. Atsisakiusi pakankamai kartų galite nebesitikėti, jog vyras dar kada nors pats pasisiūlys padėti.

Ignoruoti ar sumenkinti vyro patarimą. Vyras kažką pasiūlo, nors žinote, kad jis neturi pakankamai žinių apie tai, ką pasakojate. Pasakote vyrui, kad jis apie tai nieko nenusimano ir nekreipiate dėmesio į jo patarimą. Ką daryti: neskubėkite atmesti vyro patarimų. Paklausinėkite, ką jis turi galvoje. Papildykite savo pasakojimą, kad jis turėtų pakankamai detalių. Priimkite vyro patarimą kaip vieną iš galimų variantų, tegul šiuo metu jis neskamba kaip tinkamas jums.

Susilaikyti nuo pagyrimo. Vyras pagelbėjo buityje, nuplovė jūsų mašiną, nupjovė veją kieme, o jūs nusprendžiate, kad tai yra jo pareiga ir nepadėkojate arbe tiesiogiai pasakote, kad jis turi tai daryti. Ką daryti: išmokite padėkoti vyrui. Užtenka ir paprasto „ačiū tau, kad nupjovei veją“. 

Naudoti grubų toną kalbant. Esate kažkuo nepatenkinta ir pradeda kalbėti su vyru kaip su nuosavybe, pavaldiniu ar nemėgstamu žmogumi žiūrėdama į vyrą iš aukšto. Ką daryti: išmokite vyrą matyti kaip draugą, partnerį. Gerai įvertinkite ar jūsų nepasitenkinimas yra adekvatus tam, ką daro ar nedaro vyras. 

Lyginti vyrą su kitais vyrais. Draugės vyras atneša jai gėlių, o jūsų vyras to nedaro ir jūs rodote draugės vyrą kaip gero, „tikro“ vyro pavyzdį. Ką daryti: nustokite lyginti vyrą su bet kuo – kitu vyru, knygos herojumi, savo tėvu, drauge, giminaičiais, kaimynais ir t.t.

Dėstyti vyrui psichologines žinias ir aiškinti kodėl jis elgiasi taip, kaip elgiasi. Studijuojate psichologiją ir rodote vyrui jo „tikrąsias“ elgesio priežastis pagal sužinotą informaciją. Ką daryti: palikite psichologo darbą psichologui, o jūs išmokite būti jam žmona.

Aiškinti vyrui jo prievoles santykiuose pasitelkiant santykių žinias. Domintės santykių žiniomis ir aiškinate vyrui, ką jis daro blogai ir kaip iš tikro turėtų elgtis. Ką daryti: išmokite prašyti, pageidauti, pasakoti savo poreikius užuot tapusi vyrui santykių žinių dėstytoja.

Generalizuoti. Sakote vyrui, kad visi vyrai tokie arba, kad jis visada taip elgiasi. Ką daryti: stabdykite generalizavimą. Pasakokite, kas konkrečiai jus įskaudino ar neramina konkrečioje situacijoje. 

Vartyti akis arba arba pažiūrėti į vyrą nepatenkinta, žeminančia veido išraiška, reiškiančia, kad jis pasakė ar padarė nesamonę. Savo nepasitenkinimą parodote ne žodžiais, o veido išraiškomis, žiūrėdama į vyrą, kaip į nevykėlį, padariusį ar pasakiusi kvailystę. Ką daryti: stebėkite, ką komunikuojate savo vyrui. Jei žiūrėsite į jį, kaip į nevykėlį, neužilgo šalia turėsite vyrą, kuris bus visiškai nesuinteresuotas stengtis dėl moters, kuri jo negerbia ir nemyli.

Naudoti sarkazmą. Sarkazmą laikote būdu pajuokauti, paerzinti vyrą arba tokiu būtų netiesiogiai išsakote savo nepasitenkinimus ir nuomonę apie vyrą. Ką daryti: sarkazmas yra psichologinis puolimas, skirtas pažeminti kitą žmogų. Atsisakykite jo. Pastebėkite kas jus skatina bendraujant naudoti priemones, skirtas pakelti jūsų savivertę žeminant kitą.

Neįtraukti vyro į svarbius sprendimus. Giminaičiai pakvietė paviešėti pas juos ir jūs sutinkate nepaklaususi vyro, ar jam tai tinka. Ką daryti: klauskite vyro dėl visko, kas yra susiję su juo ar jūsų bendru laiku. 

Kritikuoti vyrą kitų žmonių akivaizdoje. Nevengiate viešumoje išsakyti savo nuomonę apie vyrą, kritikuoti jį arba kelti konfliktus. Ką daryti: jei turite prašymą vyrui pakeisti savo elgesį su jumis ar kitais žmonėmis, išsakykite jį tada, kada liksite vieni. Atkreipkite dėmesį ar jūsų kritika turi reikšmės santykiams, yra svarbi susidariusioje situacijoje jūsų santykiams su kitais žmonėmis, ar tai yra tik pomėgis kritikuoti vyrą dėl bet kokios progos, kuri pasirodo tam tinkama.

Pasiūlyti geresnį sprendimą paneigiant vyro sprendimą. Vyras padarė sprendimą, o jūs sugalvojote kitą ir sakote, kad jūsų sprendimas geresnis ir turite daryti taip, kaip sakote jūs. Ką daryti: palikite vyrui spręsti. Jei turite pasiūlymų ar norų, pasidalinkite jais, pasiūlykite kitus variantus, tačiau leiskite vyrui padaryti sprendimą.

Turėti nerealių fantazijų apie vyrą. Turite susidariusi tobulo vyro sarašą (realiai ar tik vaizduotėje) ir tikitės, kad jūsų vyras privalo tą sąrašą atitikti tam, kad būtų vertas pagarbos, padėkų ir matyti jus patenkinta. Ką daryti: sunaikinkite sąrašą. Rinkitės savo vyrą tokį, koks jis yra arba rinkitės kitą vyrą, tačiau neprievartaukite konkretaus vyro pakeisti savo charakterį, norus, planus, gyvenimo būdą, dienotvarkę ir mąstymą tik tam, kad patenkintų jūsų fantazijas.

Rodyti, kad vyras jums nereikalingas. Viskuo rūpintis pačiai, stengtis uždirbti pakankamai pinigų (arba daugiau nei vyras) elgesiu ir žodžiais duodant vyrui suprasti, kad jūs kuo puikiausiai apsieinate ir be jo. Ką daryti: leiskite vyrui pasijusti jums reikalingu. Kol demonstruosite, kad jums vyro nereikia, tol vyras bus pasyvus, nerodys jokių pastangų ar iniciatyvos ir nebus suinteresuotas nei jumis nei santykiais. 

Būti nuolat viskuo nepatenkinta. Kritikuoti namus, darbą, kitus žmones, vyrą, matyti tik tai, kas ne taip, nepatinka, turėti savo kategorišką nuomonę kaip turi būti, bet nėra. Ką daryti: keisti savo požiūrį į gyvenimą, rasti taiką su nepatinkančiomis aplinkybėmis, plėsti pasaulėžiūrą ir pasaulio suvokimą.

Panašių būdų kritikuoti, žeminti ir sugėdinti vyrą galima rasti ir daugiau. Amerikos porų konsultantė daktarė Patricija Lav (Dr. Patricia Love) tokių būdų, bendraudama su poromis, surinko daugiau nei 100. Męs pateikėme tik keliatą aktualiausių. Apie dalį šių punktų pakalbėsime plačiau.

Silvija ir Šarūnas Mažuoliai




Prenumeruokite naujienlaiškį