Ar pasitikite savo vyru?

Ne viena moteris savo vyrą laiko nesugebančiu pasirūpinti net pačiu savimi ir dažnai tam turi „realių“ pavyzdžių ir argumentų – juk jis nei valgyt pasigamina, nei drabužius išsiskalbia, nei lagaminą susikrauna prieš išvyką. Net kojines ir marškinius jam reikia nupirkti, nes kitaip vaikščiotų apiplyšęs. Ne gana to, jei vyras ką nors ir daro, tai vis ne taip: pasiklysta važiuodamas, lašantį vandens čiaupą ne sutaiso, o dar labiau sugadina, paprašius ką nors nupirkti nuolat pamiršta ir turi papildomai važiuoti į parduotuvę  t.t. Kitaip tariant, priežasčių nepasitikėti knibžda, o pasitikėti – nei vienos. 

Priežastys, kodėl vyras nepatikimas, atsiranda iš nepasitikėjimo vyru

Milda artėjančioms Kalėdų šventėms ruošėsi prieš gerą mėnsį – suplanavo dovanas, supirko, supakavo. Tuo tarpu jos vyras, Aurimas, niekur neskubėjo ir net negalvojo apie šventes. Milda stebėjo vyro atidėliojimą ir bijojo, kad jis nespės pats susitvarkyti, tad nusprendė pagelbėti ir nusipirko netgi dovaną sau, kurią vyras galėtų padėti po eglute. Kitais metais situacija pasikartojo – Aurimas vėl niekur neskubėjo ir Milda vėl viską suruošė už jį, tame tarpe ir savo dovaną. Bėgo metai, o scenarijus nesukeitė ir Milda graudžiai skundėsi savo giminaičiams, kad vyras visiškai apie ją negalvoja, net dovaną ji turi nusipirkti pati.

Mildos situacija – klasikinis nepasitikėjimo vyru rezultatas. Ji netikėjo, kad Aurimas pats susitvarkys su kalėdinėmis dovanomis, tad nusprendė viską padaryti už jį. Aurimas šito neprašė ir būtų kuo puikiausiai susitvarkęs savo laiku ir savais tempais. Visgi Mildos sprendimas supirkti dovanas už jį Aurimui tiko ir jis priėmė tokią situaciją kaip Mildos pasirinkimą neprieštaraujanti jo paties norams ar poreikiams. Mildos veiksmai įtakojo Aurimo veiksmus tačiau šito ji nepamatė ir nesuprato.
Vyras yra daug pajėgesnis pasirūpinti buitimi, reikalais, kalėdinėmis dovanomis, nei dažna moteris galvoja. Tačiau vyras tą darys savo laiku, savais būdais, o ne taip, kaip nusprendėte jūs. Mildai buvo įprasta viskuo rūpintis iš anksto ir ji, matydama Aurimo atidėliojimą, nusprendė, kad jei vyras nedaro taip, kaip daro ji, jis apskritai nesugebės susitvarkyti. Aurimas, tuo tarpu, savo neskubėjimo pirkti dovanas nelaikė atidėliojimu. Jis turėjo savo būdus tvarkyti reikalus net jei tai reiškia važiavimą pirkti dovanų viena diena prieš šventes. Nepasitikėjimas vyru skatina vyro pasyvumą ir jis tampa kaip tik tokiu, kokiu jį laiko moteris – nepajėgiu pasirūpinti nei ja, nei savimi, nei buitimi. Kuo daugiau visko darysite už vyrą, nes, jūsų manymu, jis pats nesugebės, tuo daugiau turėsite įrodymų, kad vyras tikrai nesugeba. 

     Nepasitikėjimo vyru rodymas, viską darant už jį

Jolanta, nesenai ištekėjusi už Justo, kiek galėdama rūpinosi vyru. Stengėsi įsidėmėti visus vyro drabužius, keldavosi rytais padaryti pusryčius, stebėdavo, kad jis sveikai maitintųsi, švariai ir tvarkingai rengtųsi ir t.t. Jolantos įsitikinimuose vyravo nuomonė, kad vyras pats nesugebės savimi pasirūpinti, tad jos pareiga yra padaryti tai už Justą. Ėjo mėnesiai ir rūpestis Justu pradėjo gerokai varginti Jolantą. Ji darėsi pikta ir nepatenkinta, kad vyras nesugeba nieko pasidaryti pats ir jei ne ji, vaikščiotų purvinas ir nevalgęs. Galiausiai, pavargusi nuo vyro priežiūros, ji sumanė paeksperimentuoti ir patvirtinti arba paneigti savo teoriją, kad jos vyras nesugeba susitvarkyti pats. Papasakojusi vyrui, kad yra pavargusi ir nori daugiau laiko skirti sau Jolanta nebeatsikeldavo ryte daryti valgyti, nenupirkdavo švarių kojinių, nepadėdavo naujų marškinių ir stebėjo, kas nutiks su Justu. Jolantos nuostabai, vyras neliko alkanas ir neišeidavo iš namų pusnuogis. Tiesa, rytais jis pasiimdavo į darbą pora bananų ar pakeliui nusipirkdavo bandelę vietoje namuose valgomų sumuštinių ar užsivilkdavo ne tokius apatinius marškinėlius, kokius jai būtų parinkusi Jolanta, tačiau nebuvo taip, kaip Jolanta įsivaizdavo. Vyras liko gyvas, sveikas, pavalgęs ir tvarkingas. Santykiai taip pat tapo malonesni, kadangi Jolanta nebenešiojo savyje nepasitenkinimo, kad turi rūpintis Justu kaip mažu vaiku. 

Jolanta į santuoką atsinešė iš anksto padarytą sprendimą, kad vyru reikia rūpintis, nes pats jis tai padaryti nesugebės. Tik pradėjusi eksperimentuoti ir panorėjusi pamatyti kaip yra iš tikro, ji pamatė, kad vyras nėra toks bejėgis, kaip jai atrodė. 
Viena iš nepasitikėjimo vyru priežasčių yra noras primesti savo gyvenimo modelį ir standartus. Jei vyras nesielgia, nesirengia, nevalgo lygiai taip, kaip nusprendė moteris, ji tai laiko pakankamu įrodymu, kad vyras yra nepajėgus pasirūpinti savimi, ja, vaikai ar buitimi ir nevertas pasitikėjimo. Jolanta taip pat padarė šią klaidą nusprendusi, ką ir kada vyras turi valgyti, kaip jis turi rengtis ir t.t. Pradėjusi pasitikėti vyro gebėjimu pasirūpinti savimi, ji turėjo susitaikyti su tuo, kad ne viskas, ką darys vyras, atitiks Jolantos sugalvotą planą. 
Kuo pas jus daugiau idėjų, kaip turi gyventi vyras, tuo daugiau nepasitikėjimo juo demonstruosite. Kuo jums svarbiau, kokias kojines vyras nešioja, ką valgo pietums, kada eina miegoti, kokius drabužius krauna į lagaminą, kokias tempais tvarko savus reikalus, tuo labiau imsitės jį kontroliuoti ar darysite viską už jį ir tuo daugiau nepasitikėjimo vyru rodysite. Kuo mažiau pasitikėsite vyru ir kuo daugiau dalykų darysite už jį, tuo labiau nepatenkinta būsite, tuo labiau nusivilsite vyru ir tuo daugiau turėsite įrodymų, kad vyras yra nepatikimas. 
Pasitikėjimas vyru reikalauja drąsos ir vadžių atleidimo. Drąsa reikalinga toms moterims, kurios bijo, kad jei liausis rūpintis, vyras, namai, buitis ir santykiai subyrės. Vadžias atleisti svarbiau toms, kurios bando jėga įpiršti savo gyvenimo standartą vyrui. Tad:
Stebėkite kada imatės daryti už vyrą tai, ką jis gali padaryti pats ir neprašė jūsų pagalbos.
Paklauskite savęs, kas nutiks, jei šito nepadarysite.
Neskubėkite su atsakymais „vėl pusžalius pietus valgys jei pati nepagaminsiu“. Palaukite ir pažiūrėkite, kas bus iš tiesu ir ar tai, kas bus iš tikro yra taip blogai, kad be jūsų įsikišimo vyras žlugs.
Eksperimentuokite ir stebėkite rezultatus – ar pasitvirtino jūsų baimės ir įsitikinimai? 


Dėmesio! Pripratusiam prie to, kad namuose visada pagamintas maistas, prieš kelionė visada sudėti jo lagaminai, lova visada paklota, o drabužiai išskalbti vyrui gali nebūti malonu sužinoti, kad dabar jam reikės daugiau savimi pasirūpinti. Tačiau tai nereiškia, kad vyras nepajėgus tą padaryti! Viso labo pripratinote prie tokių patogių sąlygų, nuo kurių atpratinamas vyras gali parodyti nepasitenkinimą. Pasitelkite kantrybę ir žinias kaip kalbėti su vyru apie savo norus. Jei darysite tai tinkamai, be pykčio, vargu ar turėsite didesnių problemų.

Silvija ir Šarūnas Mažuoliai




Prenumeruokite naujienlaiškį