Altruizmas gali būti pats tikriausias egoizmas


 Nevisada žmonės  aukoja save besąlygiškai. Dažnai kiekviena auka turi savo kainą, t. y. už ją tikitės atitinkamo vyro, ar kitų žmonių elgesio, pripažinimo, pritarimo.

Diana savo draugus sutiko išskėstomis rankomis pasiruošusi surengti jiems nepamirštamas atostogas. Kiekvieną dieną ji vertėsi per galvą planuodama kur juos nuvežti, ką parodyti, kuo pamaitinti. Visą savaitę ji praktiškai neturėjo laiko sau ir dar nespėjus įpusėti draugų atostogoms buvo ganėtinai pavargusi, tačiau toliau šypsojosi ir stengėsi trykšti entuziazmu. Diana buvo įsitikinusi, kad daro tai iš draugiškumo ir geros širdies. Savaitė praėjo, draugai išvažiavo. Po pusmečio Diana prireikė nuvažiuoti kaip tik tenai, kur gyveno tie patys draugai. Tik jie neskubėjo užtikrinti Dianai patogaus laiko mieste ir ji turėjo pakankamai problemų su transportu bei nakvyne. Diana stipriai nusivylė tikėdamasi, kad draugai jai atsilygins tuo pačiu ir ilgai nešiojo nuoskaudą bei neteisybės jausmą.

Besąlygiškumas reiškia sąlygų nebuvimą. Dianos pastangos turėjo aiškias sąlygas – kad ją, prireikus, taip pat visapusiškai pasirūpintų. Jos draugiškumas ir altruizmas turėjo savo kainą kuri Dianai atrodė savaime suprantama, tačiau ne jos draugams. Atkreipkite dėmesį kada už tai, ką darote, slapta tikitės atlygio arba gauti atlygį jums atrodo savaime suprantama. Veiksmas už atlygį yra darbiniai mainai, tad nemaišykite jų su altruizmu ar geraširdiškumu. Tokie mainai santykiuose gali būti, tik svarbiausia, kad abi pusės žinotų ką ir už ką gaus. 

Besąlygiškas veiksmas kito žmogaus atžvilgiu galimas tik tada, kada pats veiksmas jums teikia malonumą (besąlygiškas, visgi, nėra pats tinkamiausias terminas - malonumas savaime tampa atlygiu ir veiksmo sąlyga). Austė kartą į savaitę dalyvaudavo savanoriškoje veikloje. Už šią veiklą ji negaudavo nieko išskyrus malonumą jaustis reikalingai ir vieną kitą padėką. Ji nesitikėjo, kad prireikus žmonės, kuriems padeda ji, atskubės jai į pagalbą. Po veiklos, pajudėjusi namų link, ji jautėsi visiškai atlyginta ir jos sąmonėje joks žmogus neliko skolingas. Jausmas, kad ji yra reikalinga ir gali kažkam pasitarnauti buvo viskas, ko ji norėjo ir ko jai visiškai užteko.

Įvertinkite, ar nenešiojate skolų sąrašo už tai, ką darote vyrui, vaikams, draugams ar žmonėms apskritai. Turėkite galvoje, kad šis skolų sąrašas yra tik jūsų ir jūs pati už jį atsakinga. Kol darote tai, dėl ko kiti žmonės, tame tarpe ir vyras, jūsų manymu, jums įsiskolina, būsite nepatenkinta ir jais ir gyvenimo neteisybe. 

Silvija ir Šarūnas Mažuoliai



Prenumeruokite naujienlaiškį