Vyriška reakcija į moters norus

Vienas iš aspektų, kuris gali kelti papildomą ir nereikalingą stresą poroje yra nesusikalbėjimas tarp vyro ir moters apie moters norus, t.y. ko moteris iš tikro norėtų, o kur tik jos susižavėjimo šūksniai pamačius kažką gražaus ir patinkančio. Moteriai tai gali neatrodyti problema, kadangi ji pati puikiai žino, kada kažko nori iš tikro, o kada tik žavisi ir teoriškai norėtų, tačiau tikrai neskuba leisti paskutinių šeimos santaupų ar reikalauti vyro susirasti pora papildomų darbų. Visai kas kita vyksta mylinčio vyro galvoje.

Mylintis vyras (t.y. vyras, kuris stengiasi dėl savo moters pagal savo išgales ir supratimą) dažnai automatiškai visus moters pasakymus „kaip gražu“, „man labai patinka“, „aš irgi to norėčiau“ priima kaip tiesioginį prašymą jai šitai kaip nors gauti. Ne vienai moteriai gali būti naujiena, kad jos vyras, net jei poroje santykiai ne patys geriausi, iš tikro trokšta išpildyti kiekvieną jos užgaidą ir jį sustabdo tik nepakankamos galimybės arba nesupratimas, ko moteris nori iš tikro (ne viena moteris apie savo norus kalba abstrakcijomis, užuominomis, tiesiai per aplinkui). Kas paprastai įvyksta ir kaip mylintis bei dėl moters norintis padaryti viską vyras gali liautis pildyti net ir nedidelius norus kaip puokštė gėlių, patikęs papuošalas ar vakaras kartu vaikščiojant parke:

Mylintis vyras  visus (tiesiogine to žodžio prasme visus) moters norus girdi kaip tiesioginius pageidavimus. Puiku jei moteris, pamačiusi grandinėlę už dešimt ar dvidešimt eurų, pasakoja kaip jai tai gražu. Tačiau tokių jos komentarų ir žavėjimosi sulaukia prabangūs namai, kelionės tolimose šalyse, naujos mašinos ir t.t. Moteris galvoja, kad vyrui turėtų būti aišku, jog jos komentarai, kaip ji svajoja mėnesį laiko praleisti Honolulu 5 žvaigždučių viešbutyje, nieko nereiškia, tačiau vyrui tai NĖRA AIŠKU. Kada moteris, žiūrėdama į naujos statybos dviejų aukštų namą brangiame rajone pasako „kaip norėčiau ir aš čia gyventi“, vyro galvoje automatiškai skamba „turiu jai tai kažkaip nupirkti“. Už kelių žingsnių jo moteris pamato prie kito namo stovintį sportinį Mercedes ir vėl pasako kažką panašaus į „vau, mielai su tokia važinėčiau“. Vyro galvoje įsirašo antras pirkinys į sąrašą tol, kol jam pradeda darytis negera. Moteris pasakė ir pamiršo – ji puikiai žino šeimos finansines galimybes arba jos susižavėjimo žodžiai buvo tik akimirkos nuotaika, tas naujas sportinis automobilis jai reikalingas kaip šuniui penkta koja. Vyras išgirdo ir įsidėmėjo – štai kaip norėtų gyventi jo moteris ir štai koks jis nevykęs vyras jei negali jai duoti to, ko ji nori.

Viena iš galimų vyro reakcijų yra pradėti jaustis kaltu ir netikusiu dėl savo nepajėgumo padaryti  moterį laiminga. Tai automatiškai išbalansuoja jo bendravimo su moterimi dinamiką. Sunku jaustis laisvai ir ramiai šalia žmogaus, prieš kurį nuolat jaučiamės kalti. Todėl vyras gali tapti uždaru, piktu, vengti pildyti ir nedidelius moters pageidavimus. Jis gali nesuprasti kodėl jo moteris nesupranta, jog jis neturi tiek pinigų, kad nupirktų ir padarytų viską, ko ji nori ir dėl to būti nepatenkintu, jaustis išduotu, nesuprastu, nevertinamu dėl to, ką jis jau daro dėl moters.

Kitu atveju vyras gali užsiversti darbais, kad uždirbtų pakankamai savo moteriai ir ignoruoti santykius dėl laiko trūkumo, nes yra įsitikinęs, jog pinigai jai svarbiausia ir daro ją labiausiai laiminga.

Jei moteris nemoka tiksliai pasakyti ko ji nori, vyras gali jaustis pasimetęs ir nežinodamas ko iš jo norima, nedaryti iš viso nieko. Taip pat elgsis ir tas vyras, kurio moteris jam prikaišioja dėl to, jog jis nieko nedaro, daro neteisingai, ne laiku. Net labiausiai mylinčiam vyrui nusileidžia rankos, jeigu jis nuolat neįtinka savo moteriai, jam keliami nerealūs reikalavimai, bandoma pakeisti jo būdą, prigimtį ir t.t.

Ką daryti, kad tokių nesusipratimų būtų kuo mažiau

Moterims – gerai įsisąmoninkite, kad jei gyvenate su vyru, kuris jus myli, jis nesiliaus norėti suteikti jums viską, ko norite. Tad paprasčiausia yra kuo aiškiau papasakoti vyrui, ko jūs iš tikro norėtumėte, o kokie jūsų norai tėra akimirkos troškimas, pasvajojimai, t.y. be ko toliau gyventumėte laimingai. Gali tekti paklausinėti vyro, ar jis negalvoja, kad turi jums nupirkti tą jachtą, kurią matėte jachtklube praeitą savaitę ir kuria jūs taip žavėjotės. Klausykitės, ką pasakojate vyrui ir patikslinkite, kad grandinėlės ant kaklo tikrai norėtumėte, o naujas Apple kompiuteris jums tiesiog gražus, bet nereikalingas. Gali tekti būti atsargesnei ir tikslesnei su žodeliu noriu. Juk būtų tiesa, jei paklausta ar norite kruizo Karibų jūroje atsakytumėte, jog norite, tačiau tai nebūtinai kažkas, ką tikitės gauti iš vyro vasaros atostogoms. „Žinoma, kad noriu, kas nenorėtų, tačiau esu visiškai laiminga ir be to“ gali būti vienas iš atsakymo variantų, kuris ir būtų tiesa ir leistų vyrui suprasti, kad jam nereikia atidaryti naujos sąskaitos banke ir ateinančius kelis metus taupyti kelionei. Kartais moteriai norisi tik pakalbėti apie savo norus ir papasakojusi ji supranta, kad  to, kas atrodė šauni idėja, ji vis dėlto nenori. Tą irgi verta pasakyti vyrui – „pakalbėjau ir supratau, kad ne taip man ir reikia“, arba „aš dabar tik papasakosiu, noriu išgirsti save ir suprasti noriu ar ne“, arba „pameni, sakiau, kad noriu naujo kompiuterio – apsigalvojau, maniškis man labai patinka“. Pastebėkite ar būdama pavargusi kartkartėm nepasiskundžiate, nepapykstate ir neverkšlenate, kad jums viskas nusibodo, blogai, nepatinka. Viskas su tuo gerai! Tik nepamirškite perspėti vyro, kad tai tik tokia jūsų dabartinė nuotaika kadangi vyras visus jūsų žodžius gali priimti labai rimtai.

Kitas būdas palengvinti vyro dalią ir padėti jaustis ne menkaverčiu, bet didvyriu santykiuose yra dėkoti už tai, ką jis jau daro, pasakoti, kad esate su juo laiminga, žavitės juo. Taip vyras jaus, kad visgi yra pajėgus daryti jus laimingesne ir jam nenusileis rankos. Vyras nepradės jaustis nieko vertu ir galvoti „kam iš viso stengtis, jei visos pastangos bergždžios?“

Vienas pagrindinių mylinčio vyro norų yra daryti savo moterį laiminga. Žinoma, jis nebūtinai yra šios srities specialistas ir iš prigimties žino kas konkrečiai jus daro laimingesne, tačiau tai yra jo troškimas. Kad šitas troškimas taptų vaisingu ir teiktų džiaugsmą tiek jums tiek vyrui, reikalingas aiškumas – ko labai norite, kas būtų malonu, kas tik fantazija ir koks vyras nuostabus už viską, ką dėl jūsų daro.

Vyrams – ne visi moters norai reiškia, kad reikia skubėti juos vykdyti! Sveika moteris nori daug – praktiškai visko. Ji sudaryta iš norų, svajonių, fantazijų, jai viskas įdomu ir ji viską nori bent paturėti. Tačiau tai  nereiškia, kad be viso to, apie ką moteris pasakoja, kuo žavisi ir apie ką fantazuoja, ji nebus tiek pat laiminga kaip ir tai gavusi. Jei moteris nemoka tiksliai pasakoti apie tai ko ji nori, o apie ką tik fantazuoja, gali tekti paklausinėti jos daugiau, pakviesti pokalbiui ir išsiaiškinti ko moteris norėtų realiai, kas jai yra svarbu, o kas tik nieko nereiškiančios kalbos.

Moters norų vykdymas susideda iš dviejų etapų: ko nori moteris ir kas tinka man/ką galiu/ko noriu aš. O tada galima nubrėžti sau ribą – tą aš galiu ir noriu duoti, o to negaliu ir/arba nenoriu. Moteris neturi būti visu vyro pasauliu ir aukščiau visko jo gyvenime, kadangi taip vyras išsibalansuoja, pradeda trauktis iš santykių, jaučia savyje disharmoniją, moka būti tik arba visa galva su moterimi arba visa galva versluose, darbuose ir ignoruoja santykius. Tam verta išmokti suderinti savo ir moters norus bei poreikius ir vienodai atsižvelgti į abu. Nuoširdžiai stengtis dėl moters, tačiau tik tiek, kiek tai nežeidžia savo paties ribų, poreikių, nuostatų, sprendimų, pasirinkimų ir galimybių. T.y.: Naujas telefonas – kodėl ne, jei tik leidžia finansai; Jachta – ne, nei finansai leidžia nei norisi visų su tuo susijusių bėdų; Išeiti vakare į kavinę – kodėl ne, pačiam gerai ir be kavinės, bet galima pradžiuginti moterį; Savaitgalį praleisti prie ežero palapinėje – ne, nemėgstu nei ežerų nei palapinių. Jei moters norai skamba nerealistiškai, įveskite realizmą patys ir pradėkite sijoti, ką imsitės įgyvendinti, o ko ne.

Dar vienas būdas įnešti aiškumo į moters norus yra pradėti periodiškai jos klausti, ko ji norėtų. Pvz.: turim laisvą vakarą, ko norėtum? Tavo telefonas senas, ar norėtum naujo ir kokio (t.y. pas mus yra pinigų, galim nupirkti)? Žinau, kad tau patinka tapyti, gal norėtum į kursus ar kažko susijusio su tapymu? O išgirdus moters norus rinktis, ar jums tai tinka. Dalis moterų nemoka pasakoti apie savo norus, o dalis apskritai pamiršo, kad turi teisę norėti ir dėl to pradeda vysti, tampa piktos, liūdnos, nuolat pavargusios ir nelaimingos.  Kantrus klausinėjimas, ko ji norėtų ir dalies norų įgyvendinimas gali būti teigiamu įnašu tiek į moters tiek į santykių laimę.

Šarūnas ir Silvija Mažuoliai




Prenumeruokite naujienlaiškį