Kaip pamatyti realų pasaulį? Netikėti viskuo ką mąstai!

Daugelis žmonių gyvena susikurtų prielaidų pasaulyje. Mes nuolat darome prielaidas ir nepasitikriname jų - neklausiame ką kitas žmogus iš tiesų galvoja. Neįsitikinę  daromų prielaidų teisingumu,  mes dažnai imamės neteisingų veiksmų taip griaudami ne tik asmeninį bet ir profesinį gyvenimą.

Vyras išsigando, kad jo pablogėjo jo žmonos klausa ir kad jai gali prireikti klausos aparato. Nežinodamas kaip  visa tai jai pasakyti,  jis apsilankė pas gydytoją,  kad  aptartų šią problemą. Gydytojas  paaiškino kaip  galima atlikti paprastą testą, įvertinantį klausos praradimo mastą.

Sugrįžęs namo vyras rado žmoną ruošiančią vakarienę. Jis pamanė : ,,Atsistosiu už 10 metrų nuo jos,  ir atliksiu klausos testą, kaip patarė gydytojas“. Tada  paklausė:,, Mieloji, kas vakarienei?“

Atsakymo nebuvo.

Vyras priėjo į arčiau ir pakartojo klausimą: ,,Brangioji, kas vakarienei?‘‘

Vėl jokio atsakymo.

Tada jis priėjo prie virtuvės durų:. ,,Brangioji, kas vakarienei?“

Vėl jokios reakcijos.

Atlikdamas paskutinį  bandymą, jis priėjo prie jos ir paklausė: ,,Brangioji, kas vakarienei?“

Dabar jau žmona atsakė: ,,Jonai, ketvirtą kartą tau sakau -  kepsnys!"

Ko galima pasimokyti iš šio  humoristinio  pasakojimo?  Pasakojimas nusako vieną ir ko gero svarbiausią efektyvios komunikacijos taisyklę: visada pasitikrinkite prielaidas tiesiogiai su žmogumi su kuriuo jos susijusios vietoj to, kad darytumėte toli siekiančias išvadas. Nepatikrinus prielaidų, galite imtis neteisingų veiksmų.

Užuot stengiantis sužinoti kito žmogaus nuomonę  atvirai klausiant, mes dažnai bandome atspėti ką kitas žmogus galvoja, darome toli siekiančias išvadas  ir net nebandome šių spėlionių patikrinti. Lietuvoje žmonės įsivaizduoja, jog  gali skaityti kitų žmonių mintis.

Nepatikrintos ir dažnai net nepagrįstos prielaidos sukelia stresą ir net dramą. Taip dažnai sugriaunami esami santykiai arba skausmingai baigiamos naujos, ką tik prasidėjusios pažintys.

Kas yra prielaida?

Prielaida - samprotavimas be įrodymų    priimamas už tiesą. Mes nuolaos darome prielaidas. Tarkime jums skambina pažįstamas ir sako:,, Aš  su reikalu. Gal gali….’’ Jūs čia pat pasidarote išvadas jog esate šiam žmogui tik įrankis ir jis naudojasi jumis. Jūs jam visai nerūpite. Juk jis net nepaklausė kaip gyvenate. Bet kiek šioje prielaidoje yra tiesos? Rimtai pasvėrus gali pasirodyti juokinga, nes tai visiškai nesusiję su realybe.

Kartais elgiamės dar keisčiau. Darome prielaidas remiantis įvykiais su kuriais patys net nesusidūrėme, o tik išgirdome ,,faktus” iš kito šaltinio. Tai informaciją iš ,,antrų rankų”. Informacija iš ,,antrų rankų“ retai būna patikima, nes ji  paveikta kito žmogaus išgyvenimų. Kiekvienas žmogus  įvykius suvokia remdamasis sava patirtimi. Mes  girdime, išsirenkame ir dalinamės informacija, kuri mūsų nuomone yra svarbi ir kuri yra tiesiogiai susijusi su mūsų pačių emociniais poreikiais. Tai leidžia teikti, kad  ir kitų žmonių nuomonė yra subjektyvi. 

Kokias prielaidas daro susitikinėjančios poros ar norintys užmegzti santykius?

Susitikinėjantys ar ieškantys draugystės dažnai vadovaujasi šiomis prielaidomis:

·         Mano, kad santykiai gali greitai nutrūkti

·         Tikisi, kad gali visiškai  pakeisti savo porą - paversti jį visai kitu žmogumi

·         Mano, kad santykiai gerai nesiklostys, nes buvę santykiai klostėsi blogai

·         Galvoja jog galės užmegzti sėkmingus santykius, kai numes svorį, pakeis darbą, nusipirks butą ir kt.

Mes darome daugybę prielaidų ir vadovaujamės jomis. Kodėl? Todėl, kad bijome  užduoti klausimus, kad patikrintumėme savo prielaidas. Arba darome prielaidą jog kitas žmogus yra toks silpnas, jog neatlaikys mūsų klausimų ir toks žingsnis sugriaus  santykius.

Tarkime jūsų draugas daug laiko praleidžia vienas. Jūs manote ir jūsų draugės jums atitaria, jog nerūpite jam, jis jūsų nemyli, jam neįdomu su jumis. Tai gali būti tik neturinčios jokio realaus pagrindo prielaidos. Tiesa yra ta, jog tai gali reikšti, daugybę dalykų. Ir beje tai gali neturėti visiškai nieko bendro su jumis.

Kita situacija. jus erzina draugo/ės elgesys Jums atrodo, kad kitas turėtų žinoti  ką jis daro ne taip, jūs tikitės, kad jis perskaitys jūsų mintis? Ar dar labiau susierzinate kai  taip ir liekate nesuprasta/s?

Jei atsakymas į šiuos abu klausimus yra "taip", tai jums derėtų vietoj to, kad daryti prielaidas, mintyse teisti ir galvoti blogiausia - daugiau tarpusavyje kalbėtis tuo pačiu mokantis kaip reikia patikrinti savo prielaidas.

Įsiminė vieno   vyriškio skambutis į  psichologinę radijo laidą ,,Pašnekesiai apie tave į kitus“. Jo patirtis buvo tokia: ,,Mano buvusi mergina galėdavo tylėti ištisomis dienomis ir klausiama neatsakydavo dėl ko. Prisigalvodavau visko, nesuprasdamas kuo prasikaltau. Galu gale pavargau nuo viso to ir palikau ją. Dabar draugauju su visiškai priešingo charakterio žmogumi – atviru ir nuoširdžiu.“

Tikrai daug porų  įvairiuose santykių etapuose pykstasi dėl padarytų ir nepatikrintų prielaidų.

Tikrinkite savo prielaidas. Jūsų prielaidos tai tarsi jūsų langai į pasaulį. Išvalykite juos, nes kitaip nepakaks šviesos pamatyti realų gyvenimą.

Štai keletas pasiūlymų kaip reiktų tikrinti  prielaidas:

1.Atpažinkite momentus kai jūs darote prielaidas. Pagalvokite, kokie realūs faktai verčia daryti būtent tokias prielaidas?

  Net patartina ant sienos užsiklijuoti lipduką: ,,Niekada netikėk viskuo ką mąstai.”

 Atminkime, kad niekaip kitaip negalime sužinoti ką kitas žmogus galvoja, nebent tik paklaustume jį.

Taigi, jei nepamatote ar  neišgirstate akivaizdaus atsakymo į jūsų samprotavimus – jūs darote prielaidą. Būkite atsargūs, nes net ir tai ką pamatėte ar išgirdote gali priversti jus sukurti likusią istorijos dalį, kad pateisintumėte savo ankstesnes prielaidas.

2.Kaip jau ir buvo paminėta - skeptiškai vertinkite informaciją, gautą iš ,,antrų rankų“. Netikėkite viskuo ką sako kiti, nebent yra pateikti nenuginčijami įrodymai. Neleiskite, kad kitų prielaidos taptų jūsų prielaidomis. Kiekvienas išsako  nuomonę remdamasis savo patirtimi bei judviejų santykiais ir tai gali ,,padėti“ išgirsti tai ką  "norime" išgirsti. Ir būtent tai yra pavojingiausia.

Ar kartais  jums nenutinka taip, jog susidūrę su problema skambinate draugams, kurie, iš anksto žinote, palaikys jūsų nuomonę. O reiktų elgtis priešingai. Kreiptis į tuos, kurie padėtų pamatyti kitokią perspektyvą

Prielaidų tikrinimas tikrai gali pakeisti jūsų santykius į gerąją pusę. O ieškant  antrosios pusės padės surasti ir išlaikyti tą, kuris bus jums tinkamiausias.

Gražina Mongirdienė 




Prenumeruokite naujienlaiškį